Tuinatelier Herman & Vermeulen
Voor creatieve tuinontwerpen
Contact
Contact
 

Voor een nieuw tuinontwerp, een beplantingsplan of tuinwerk kunt u mailen naar:

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

of bel:

06 430 18877 (Martine Herman) of

06 423 45438 (Marilene Vermeulen)

Meer lezen?

Lees ook ons blog, of volg ons opFacebook en Twitter


Feng Shui in de tuin

Feng Shui=beleving van geluk

Feng Shui is een oude Chinese levensleer. Deze filosofie stelt dat de inrichting van je omgeving bepalend is voor de beleving van je geluk. Nu staan Herman & Vermeulen stevig met hun tuinlaarzen verankerd in de Hollandse klei, maar wij geloven zeker dat de inrichting van je tuin bijdraagt aan ontspanning en geluk. Feng Shui is daarbij een leidraad die je kunt gebruiken om richting, kleur en vorm te geven. 

Tuin Feng Shui

Geïnspireerd door oosterse tuinen kwamen we steeds vaker de Feng Shui leer tegen, die we al kenden als hulp bij het inrichten van je huis, maar ook gericht kan worden op de tuin. Hoe meer wij werken naar Feng Shui richtlijnen, hoe vaker we zien dat die ideeën kloppen met ons eigen tuingevoel en tuinontwerpen.
 
 
                                      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chi of energie in de tuin

In sommige tuinen kun je sterk het gevoel hebben dat het goed in elkaar zit, dat de tuin klopt, prettig voelt en dat je er graag loopt of zit. Dat heeft natuurlijk alles te maken met een goed ontwerp, de sfeer, de planten, je eigen bui, maar soms is er nog iets dat moeilijker te duiden is. In de Feng Shui zegt men dat het ligt aan de energie (chi) van de tuin, die zich vertaalt in levendigheid en geborgenheid, in beweging en rust. Allemaal dingen die de meeste mensen wel voelen als ze door de tuin lopen, maar die niet exact te benoemen zijn. Helemaal lastig om vooraf te bedenken hoe je die energie goed kunt krijgen. In onze eigen tuinen en in de ontwerpen die we hebben gemaakt hebben we al veel kunnen experimenteren en leren. We hebben gezien welke planten het goed doen samen en op wat voor plek in de tuin ze graag staan. 

 


 Inspiratie Chinese tuinen

Een paar jaar geleden ben ik in China geweest en heb daar prachtige tuinen bezocht! Je hoeft niet precies te weten hoe het werkt, maar je voelt dat elke steen en elke plant een bijzondere betekenis heeft en niet zomaar op die plek staat. Daar wilden we meer over weten. Zo kwamen we bij Angelique Slatius uit, van Slatius Feng shui.  Zij is architect, heeft na haar architectuurstudie het vak in Maleisië geleerd en kon ons tijdens een paar gezamenlijke opdrachten veel vertellen over Feng Shui. Naarmate we meer leerden, vonden we het steeds boeiender en grappig genoeg ook steeds logischer worden. We kwamen er achter dat we intuïtief al veel keuzes maakten die klopten met de leer. De volgende stap was een cursus bij Slatius Feng shui om ons zo nog verder te verdiepen in Feng Shui tuinen, de elementen, Chi en Sha Chi, energie die vrij stroomt en energie die geblokkeerd wordt. We hebben onze eerste cursusdag gehad, binnenkort gaan we weer verder.
 Voorbeeld Feng Shui tuin

Voor een gezin in Soest hebben we een ontwerp gemaakt gebaseerd op Feng Shui principes (met een onderlegger gemaakt door Slatius Feng Shui) Deze voortuin ligt op het zuiden, dat correspondeert met het element vuur. Hierbij horen vurige kleuren als rood, oranje en paars. Bewoners en bezoekers lopen over een slingerpad met schelpen langs geurige kruiden, fel gekleurde bloemen en eetbare planten naar de voordeur. 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vrolijk gekleurde, uitbundige bloemen worden hier gecombineerd met mooie (en ook lekkere) groentesoorten zoals gekleurde snijbiet, sla, Lathyrus (boontjes) en in de winter mooie koolsoorten.

De achtertuin, op het noorden heeft een andere sfeer, behorend bij het element aarde, aangevuld met het element water (noordoost). We hebben op aanraden van Angelique gebruik gemaakt van muurtjes en stenen om het element aarde te versterken. De kleuren zijn stiller en rustiger dan de voortuin.                                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Aardse achtertuin Soest

 

Feng shui tuin aan de kust

Een andere aanpak kwamen we tegen in een tuin in Noordwijk. Op aanraden van Feng Shui specialist Lady Lynn hebben we ons hier eerst gericht op de hoofdvorm van de tuin. Deze tuin op het noordoosten liep weg in een onduidelijke punt die nauwelijks gebruikt werd. Door in deze punt een tuinhuis te situeren werd de hoofdvorm van de tuin weer vierkant, aansluitend bij het element aarde. Omdat de tuin groot was zijn er verschillende zones te vinden die elk een andere invulling kregen. 

 

Feng Shui elementen

De verschillende elementen zijn aarde, vuur, water, hout, en metaal. Bij elk element horen verschillende materialen, vormen, planten en bloemen. Wilt u ook weten of uw tuin in balans is? Vraag een tuinvisite bij ons aan. Wij adviseren u welke planten horen bij de windrichtingen van uw tuin en geven uitleg welke planten zorgen voor evenwicht, rust en balans en welke zorgen voor passie en positieve energie. Ook kijken we naar de entree; is deze uitnodigend en kan de energie goed doorstromen, naar het terras; is deze beschut en krijg je een beschermd en veilig gevoel en naar de paden; lopen ze logisch en in een vloeiende beweging.